Skip to content

Onderzoek

Heeft u last van spataderen? Dan kunt u voor onderzoek en behandeling bij ons terecht in de Dutch Clinic in Hoofddorp.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Evaluatie en aanvullend onderzoek

Om de spataderen en uw klachten goed in kaart te brengen, beginnen we altijd met een poliklinische evaluatie en een aanvullend onderzoek. Tijdens deze afspraak bepalen we eerst of er wellicht medische issues zijn. Dit gebeurt met een Duplex- of Doppleronderzoek. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek waarbij we middels geluidsgolven de bloedstromen in uw aderen in beeld brengen. Zo zien we wat de spataderen veroorzaakt, waar kleppen eventueel lekken en hoe de vaten functioneren.

Ook uw spataderen laten verwijderen?

Wilt u ook uw spataderen laten verwijderen? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Behandelplan en offerte

Tijdens het onderzoek geeft u ook aan de specialist aan wat uw klachten zijn. Deze informatie, de resultaten uit het onderzoek en eventuele aanvullende gegevens van uw huisarts geven ons een totaaloverzicht zodat we u een behandelplan voor uw spataderen kunnen voorstellen. Dit behandelplan bevat ook een offerte zodat u precies weet wat er voorgesteld wordt en wat de bijbehorende kosten daarvan zijn.

Kosten poliklinische evaluatie en onderzoek

De kosten voor deze poliklinische evaluatie en aanvullend onderzoek bedragen € 100,00. Na dit onderzoek zal duidelijk worden welke spataderbehandeling voor u geschikt is. Als deze behandeling onder uw verzekering valt, dan kunt u met een verwijzing van uw huisarts ook de kosten van dit onderzoek bij uw verzekeraar declareren. Hierbij dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.

Wat vinden onze klanten

Uw ervaring is voor ons van groot belang. Lees hieronder de eerlijke en oprechte meningen van onze klanten die al eerder voor onze spataderbehandelingen hebben gekozen. Hun feedback helpt ons niet alleen om onze diensten continu te verbeteren, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige patiënten. Bent u zelf al bij ons geweest? We nodigen u van harte uit om uw ervaring te delen en zo anderen te helpen bij hun keuze.

review-1
Ik ben zeer tevreden met mijn recente spataderbehandeling. Na jarenlang last te hebben gehad van pijnlijke en lelijke spataderen, besloot ik eindelijk actie te ondernemen. Mijn ervaring bij Dutch Vein Clinic was buitengewoon positief.
Albert Willemstreek
review-2
Na de spataderbehandeling merkte ik onmiddellijke verlichting van de pijn en zwaarte in mijn benen. Het herstel was ook relatief snel en ik kon mijn dagelijkse activiteiten binnen enkele dagen hervatten. Nu zijn mijn benen vrijwel vrij van spataderen en voelen ze zich veel lichter en gezonder aan.
Isa Timmerlaan
review-3
Ik kan deze behandeling ten zeerste aanbevelen aan iedereen die last heeft van spataderen. Het heeft mijn leven aanzienlijk verbeterd en ik ben dankbaar voor de professionele zorg die ik heb ontvangen. Dhr Randolph van Eps is een arts waar je op kan vertrouwen en in een specialist in zijn vak.
Marian Voorthuis

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Maak een afspraak

Wilt u weten of ook uw spataderen behandeld kunnen worden? Maak dan nu een afspraak bij de Dutch Clinic voor een evaluatie en onderzoek bij een van onze specialisten.

Ontstaan van spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over het ontstaan van spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Varices, ook wel spataderen genoemd, zijn grote of kleine bloedvaten die in een blauw paarse verkleuring door uw huid schijnen. Het lijkt net alsof een spatader boven op uw been ligt. Dit komt omdat het een gezwollen bloedvat betreft. De meeste spataderen bevinden zich in de benen en geven nauwelijks tot geen klachten. In ernstigere gevallen veroorzaken de spataderen klachten en is directe behandeling noodzakelijk.
Het hart pompt via de slagaderen bloed naar uw verschillende lichaamsdelen. De verschillende aderen zorgen ervoor dat het bloed ook weer naar het hart teruggepompt wordt. Op het moment dat de terugstroming minder goed gaat, neemt de druk op de ader toe. De ader zet zich hierdoor uit en de inwendige aderkleppen kunnen zich als gevolg hiervan niet meer goed sluiten. Het transport van het bloed vanuit de benen naar uw hart verslechtert. Dit heeft als het ware een domino-effect tot gevolg en nieuwe bloedophopingen ontstaan. De aderen zetten zich verder uit en uiteindelijk wordt de spatader zichtbaar.
Spataderen zijn vaak erfelijk en komen binnen de ene familie vaker voor dan bij de andere familie. Het ontstaan van spataderen kan echter ook een gevolg zijn van langdurig rechtop staan, zonder daarbij voldoende te bewegen. Mensen met een staand beroep kunnen hiervoor extra gevoelig zijn. Zwangere vrouwen hebben ook een grotere kans op spataderen. Vaak is het niet bekend bij mensen dat ook een eerder doorgemaakt trombosebeen een oorzaak van spataderen kan zijn. Het is niet ondenkbaar dat een spatader zich jaren na de trombose ontwikkelt. Daarnaast kunnen ook andere klepbeschadigingen, zoals operaties en aderontstekingen, spataderen tot gevolg hebben.
Helaas bestaan er geen specifieke diëten of bepaalde vormen van sport waarmee spataderen voor 100% voorkomen worden. Het is een bekend gegeven dat overgewicht een risicofactor is bij het ontstaan en ontwikkelen van spataderen. Regelmatig wandelen en bewegen is sowieso goed en van positieve invloed op uw gezondheid. Gezond en gevarieerd eten in combinatie met wandelen, zwemmen en fietsen kan het ontwikkelen van spataderen die klachten geven verminderen.
Spataderen zijn vaak goed zichtbaar. Kleine spataderen hebben de typische blauw paarse kleur en de vorm van een rommelig spinnenweb. Ernstigere spataderen zijn dikke, kronkelige aderen die als het ware op uw been liggen. Naar gelang de grootte en de vorm van een spatader wordt een geschikte behandeling voorgesteld. Overigens geven spataderen niet altijd klachten. De meest genoemde klacht is dat spataderen de benen er lelijk uit laten zien. Vermoedt u een spatader? Laat deze dan altijd door een (huis)arts onderzoeken, zodat erger tijdig voorkomen kan worden.
Langdurig met gekruiste benen zitten, kan een slapend gevoel in de benen veroorzaken. Dit komt omdat er een bepaalde druk wordt uitgeoefend op de dieper gelegen bloedvaten en zenuwen in de knieholte van het bovenste been. Dit wordt echter niet met het ontstaan van spataderen in verband gebracht.
Het helemaal voorkomen of uitsluiten van spataderen is helaas niet mogelijk. U kunt er zelf wel veel aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Kies er voor om regelmatig te bewegen. Bewegen is goed voor uw bloedcirculatie. Uw doorbloeding wordt ook bevorderd als u niet rookt en/of geen alcohol drinkt. Regelmatig douchen met koud water verbetert de elasticiteit van uw bloedvaten.
Mensen met een staand beroep en zonder aanleg voor spataderen, dragen tijdens de werkuren regelmatig steunkousen. Na het werk kunt u de kousen uit doen, waarna uw benen nog steeds licht aanvoelen. Therapeutische elastische kousen hebben vaak een preventieve werking op spataderen. Ook bij bestaande spataderen kunnen steunkousen helpen om erger te voorkomen.
Merkt u dat door het gebruik van de therapeutische kousen uw benen minder pijnlijk zijn, dan wordt aanbevolen om de benen te laten onderzoeken en daar waar mogelijk een behandeling toe te passen. Uiteindelijk zal het gebruik van de steunkous overbodig zijn.
Het verwijderen van spataderen is geen garantie dat u in de toekomst niet opnieuw te maken krijgt met spataderen. Vaak speelt erfelijke aanleg een grote rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van spataderen. Om lang van mooie en gezonde benen te genieten, wordt geadviseerd om regelmatige controles af te spreken.
Spatader behandelingen worden niet bij minderjarigen toegepast. Van een boven leeftijd is geen sprake. Zolang uw algehele gezondheid het toelaat, is de behandeling in principe altijd mogelijk.
Nee. Spataderen die ontstaan tijdens een zwangerschap, worden in de regel pas behandeld als deze na de bevalling klachten opleveren. Het is wel mogelijk om een spatader tijdens uw zwangerschap te laten onderzoeken. U kunt dit bespreken met de behandelend arts.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.